ПРАВИ ВИСОКОКВАЛИТЕТНИ ПРОИЗВОДИ
ПРЕГОВАРАТЕ Флексибилна ЦЕНА

 

Треба да знаете: Конзистентност на маснотии

Избор на вистинската конзистентност намаст за апликацијае критично, бидејќи маста која е премногу мека може да мигрира подалеку од областа што треба да се подмачка, додека маста што е премногу цврста може ефективно да не мигрира во областите што треба да се подмачкаат.

Традиционално, вкочанетоста на маснотиите се означува со нејзината вредност на пенетрација и се оценува со помош на стандардизираниот табела за оценки на Националниот институт за подмачкување (NLGI).Бројот NLGI е мерка за конзистентноста на маснотиите како што е означено со нејзината обработена вредност на пенетрација.

Натест за пенетрацијамери колку длабоко стандарден конус паѓа во примерок од маснотии во десетинки од милиметри.Секоја NLGI оценка одговара на одреден опсег на обработена вредност на пенетрација.Повисоките вредности на пенетрација, како оние над 355, укажуваат на помал број на NLGI.Скалата NLGI се движи од 000 (полутечна) до 6 (цврст блок како намаз од чедар сирење).

Вискозноста на основното масло и количината на згуснувачот во голема мера влијаат на степенот на NLGI на готовата маст за подмачкување.Згуснувачите во маснотиите функционираат како сунѓер, ослободувајќи ја течноста за подмачкување (базно масло иадитиви) кога се применува сила.

Колку е поголема конзистентноста, толку е поотпорна маста на ослободување на течноста за подмачкување под сила.Маста со мала конзистентност ќе ја ослободи течноста за подмачкување полесно.Правилната конзистентност на маснотиите е важна за да се осигура дека соодветната количина на течност за подмачкување е обезбедена и одржувана во системот за правилно подмачкување. 

A chart that lists the worked penetration scores of different NLGI grades as well as an analogy of the consistency of each grade. Grade 000 is like ketchup, Grade 00 is like yogurt, and Grade 0 is like mustard.

NLGI Оценки 000-0

Мастите кои спаѓаат под овие оценки се категоризираат во опсегот од флуидни до полутечни и имаат тенденција да бидат помалку вискозни од другите.Овие степени на маснотии можат да бидат корисни во затворени и централизирани апликации, каде што миграцијата на маснотиите не е проблем.На пример, менувачот бара маснотии во овој опсег на NLGI за постојано да се надополнува лубрикантот во контактната зона.

A chart that lists the worked penetration scores of different NLGI grades as well as an analogy of the consistency of each grade. Grade 1 is like tomato paste, Grade 2 is like peanut butter, and Grade 3 is like margerine spread.

NLGI Одделение 1-3

Маст со NLGI одделение 1 има конзистентност како доматна паста, каде маст со NLGI одделение 3 има конзистентност повеќе како путер.Најчесто користените маснотии, како оние што се користат во автомобилските лежишта, би користеле лубрикант што е NLGI степен 2, кој има цврстина како путер од кикирики.Оценките во овој опсег можат да работат во повисок температурен опсег и со повисоки брзини од NLGI оценките 000-0.Масти за лежиштасе типично NLGI степен 1,2 или 3.

A chart that lists the worked penetration scores of different NLGI grades as well as an analogy of the consistency of each grade. Grade 4 is like hard ice cream, Grade 5 is like fudge, and Grade 6 is like cheddar cheese.

NLGI Одделение 4-6

Оценките NLGI категоризирани во опсегот 4-6 имаат конзистентност како сладолед, епови или чедар сирење.За уредите што се движат со големи брзини (поголеми од 15.000 вртења во минута) треба да се земе предвид маст NLGI степен 4.Овие уреди доживуваат повеќе триење и акумулација на топлина, затоа е потребна поцврста, канализирана маст.Каналирачките маснотии полесно се туркаат подалеку од елементот додека се ротира, што доведува до помало разгорување и помало зголемување на температурата.На пример, Nye's Rheolube 374C е маст NLGI од 4 степен што се користи во апликации со лежишта со голема брзина со широк температурен опсег од -40°C до 150°C.Мастите со NLGI степен од 5 или 6 обично не се користат во апликациите.

 


Време на објавување: Декември-30-2020
  • Претходно:
  • Следно: